Kinderen

Apart is pionier in het geven van een stem aan kinderen bij de scheiding van hun ouders of bij familieruzies. Hiervoor volgde Monique een tweejarige opleiding “Individuele begeleiding van kinderen” en “contextuele hulpverlening”. Zij vindt het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en een positieve relatie ervaren met beide ouders. Dit kan alleen als volwassenen rekening houden met de noden van hun kinderen.

Individuele begeleiding van kinderen

Naar hun ouders toe zijn kinderen zeer loyaal en zeggen daarom niet altijd wat ze denken en voelen. Ze willen immers niemand kwetsen.
Al pratend en spelend wordt er gepeild hoe de kinderen de scheiding ervaren met als doel te bepalen wat er nodig is voor de kinderen om zich goed te voelen bij de situatie. Kinderen ervaren het als zeer positief dat ook naar hen wordt geluisterd en met hen rekening wordt gehouden.

Begeleiden van kinderen in scheidingssituaties: een meerwaarde ...

Ouders maken zich vaak zorgen over het effect van de scheiding op hun kinderen. Een schuldgevoel overheerst. De crisis die ze doormaken, vraagt zoveel energie waardoor er voor de kinderen te weinig tijd overblijft. De communicatie tussen ouders en kinderen vertroebelt. Een proces dat wordt versterkt door de angst van de kinderen hun ware gevoelens te uiten, uit schrik hun ouders te kwetsen. Apart steunt ouders in deze moeilijke tijden door:

  • naar de kinderen te luisteren en hen sterk genoeg te maken om zichzelf uit te drukken.
  • informatie geven voor het opstellen van een verblijfsregeling op maat
  • nieuw samengestelde gezinnen te begeleiden

Apart wil ouders in deze moeilijke tijden steunen door naar de kinderen te luisteren en hen sterk genoeg te maken om zichzelf uit te drukken. Apart geeft ook informatie over het opstellen van een verblijfsregeling op maat en biedt intense begeleiding bij de complexiteit van nieuw samengestelde gezinnen.

Je kan bij Apart ook terecht voor enkel het beluisteren van de kinderen wanneer je reeds met andere hulpverleners (bv. advocaat, andere bemiddelaar) aan de slag bent, die geen kinderen horen.

Boek: Een week mama, een week papa?

Wat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben (Auteurs: Claire Wiewauters, Monique Van Eyken)

Over het boek
Als twee ouders uit elkaar gaan, is dat voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, een heftige gebeurtenis die hun veilige en vertrouwde wereld op zijn kop zet. Het goede nieuws is dat je als ouder heel wat kunt doen om de veerkracht van je kind te helpen herstellen. Het liefst van al krijg je hiervoor een pasklaar antwoord dat leidt naar succes. Maar zo werkt het niet. Elk kind en elk gezin is anders. Maatwerk dus.

Dit boek vertrekt vanuit de ervaring van kinderen en geeft ouders een beter inzicht in wat een scheidingsproces met kinderen doet. Het boek zoekt naar een antwoord op wat kinderen bij scheiding écht nodig hebben. Verbinding is hierbij het sleutelwoord. De auteurs laten zich inspireren door hun jarenlange ervaring in het werk met kinderen en ouders en door de inzichten uit recent onderzoek. Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? Hoe kom je tot een goede verblijfsregeling, die aangepast is aan de leeftijd van je kind? Hoe ga je om met de boosheid en het verdriet van je kind?

Dit boek maakt ook duidelijk welke stappen ouders kunnen nemen bij conflict en de meerwaarde van bemiddeling voor ouders en kinderen.